frågor och svar

Bilindustrin fortsätter att elektrifieras och det lanseras allt fler modeller med någon typ av elmotor. Funderar du på att byta till en elektrifierad bil, men är osäker på vilken typ som passar dig bäst? Läs vårt ”frågor och svar”-avsnitt där vi samlar några av de vanligaste frågorna som uppkommer.

laddning

Vad händer om jag laddar batteriet varje dag även om det inte är urladdat?

De nya litiumjon-batterierna i Renaults elbilar har ingen minneseffekt utan kan laddas som det passar dig utan att prestandan försämras i förtid. Litiumjon-tekniken är i dag marknadens mest effektiva: tack vare hög energidensitet kan fler wattimmar lagras per kilogram, vilket ger längre räckvidd och lägre vikt än annan batteriteknik. Du kan ladda hur ofta du vill, även om batteriet inte är helt urladdat.

Laddar batteriet ur även om jag inte använder bilen?

Batteriet håller sin laddning väl och urladdningsvärde per dag är väldigt lågt. Bilen skulle behöva stå orörd i flera veckor för att laddningsnivån ska sjunka nämnvärt.

Jag har ingen laddplats hemma, var kan jag ladda?

Väljer du en elbil från Renault kan du se aktuella laddplatser i närområdet med hjälp av Renaults egna ”My Renault”-app. Du kan även ladda hos de flesta Renault-återförsäljarna som har snabbladdningsstationer på parkeringsplatsen (med 22 kW per laddplats). Givetvis kan du även ladda din Renault E-TECH elbil på någon av de många offentliga laddplatserna. Sidor som www.uppladdning.se eller www.chargefinder.com låter dig enkelt söka laddplatser lokalt eller längs vägen.

Din närmaste Renault-återförsäljare hittar du här: Återförsäljare

Vad kostar det att ladda en elbil?

Hemma
Det är billigt att ladda en elbil, särskilt i jämförelse med andra drivmedel. Priset varierar dock beroende på̊ vilken laddningsmetod du väljer. Att ladda hemma är definitivt det billigaste alternativet som du kan påverkar genom ditt val av elavtal. Man brukar skatta elbilens förbrukning till 2 kWh / mil. Med ett elpris på t.ex. 3 kr/ kWh kostar det 6 kr per mil. En bensinbil med en förbrukning på 0,6l / mil och med ett bensinpris på 20 kr/ l kostar dubbelt så mycket - 12kr / mil.
 
Laddstation
Om du väljer att ladda din elbil på en laddstation beror kostnaden helt på vilket företag som äger stationen och kostnaden framgår på plats. Det finns också olika sorters prismodeller. Vissa företag använder en kilowatt-taxa. Vid sådana laddstationer betalar du per laddad kilowattimme. Med andra ord: du betalar för den el du laddat. Andra företag använder minutpris, och då betalar du för den tid du laddat: till exempel 20 minuter, 30 minuter och så vidare.

Hur lång tid tar det att ladda en elbill?

Laddningstiden varierar beroende på faktorer som hur laddat batteriet är, vilken effekt du laddar med och vilken effekt bilens laddare klarar av.


Med en 7,4 kW laddbox hemma kan du ladda elbilen 0 till 100% på mellan 8–12 timmar. Har du möjlighet att installera laddboxen med tre faser kan du ladda med upp till 22 kWh. Då tar det endast ett par timmar att ladda fullt från tom. 
Snabbladdar du på en offentlig laddplats kan du få upp till 300 km i räckvidd på endast tjugo minuter*. 
Bilens inbyggda laddare reglerar laddningen efter rådande förhållanden för en skonsam och säker laddning. Laddtiderna varierar därför utifrån laddstolpens aktuella kapacitet, de yttre omständigheterna och batteriets laddstatus.

 

*Laddtider påverkas av en rad faktorer som yttertemperatur, batteritemperatur, laddplatsens aktuella kapacitet mm.

Laddstation

Om du väljer att ladda din elbil på en laddstation beror kostnaden helt på vilket företag som äger stationen och kostnaden framgår på plats. Det finns också olika sorters prismodeller. Vissa företag använder en kilowatt-taxa. Vid sådana laddstationer betalar du per laddad kilowattimme.

Med andra ord: du betalar för den el du laddat. Andra företag använder minutpris, och då betalar du för den tid du laddat: till exempel 20 minuter, 30 minuter och så vidare.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Laddningstiden varierar beroende på faktorer som hur laddat batteriet är, vilken effekt du laddar med och vilken effekt bilens laddare klarar av.

Med en 7,4 kW laddbox hemma kan du ladda elbilen 0 till 100% på mellan 8–12 timmar. Har du möjlighet att installera laddboxen med tre faser kan du ladda med upp till 22 kWh. Då tar det endast ett par timmar att ladda fullt från tom. 

Snabbladdar du på en offentlig laddplats kan du få upp till 300 km i räckvidd på endast tjugo minuter*. 
Bilens inbyggda laddare reglerar laddningen efter rådande förhållanden för en skonsam och säker laddning. Laddtiderna varierar därför utifrån laddstolpens aktuella kapacitet, de yttre omständigheterna och batteriets laddstatus.

 

Hemladdare/stickpropps-laddare (ac)

I våra eldrivna transportbilar kan man alltid välja till en hemmaladdare. Detta är absolut enklaste sättet att ladda din elbil. Den passar i samma uttag som du normalt laddar din mobiltelefon i. Det kan t.ex. kallas stickproppskontakt, shuko eller 230v-uttag.
Denna kontakt och sladd levererar AC-laddning (växelström)
Det kan vara bra att veta att detta inte är ett rekommenderat sätt att alltid ladda sin elbil på. För en säkrare och snabbare laddning är en laddbox att föredra. 

Ett vanligt stickproppsuttag kan leverera ungefär 2,3kw. Du får alltså 2,3kw i timmen om du laddar. Så om ditt batteri är 45kwh kommer det ta 19,5 timmar att ladda fullt.
(45kwh batteri / 2,3kw effekt = 19,5h). 
 

Hemladdare/stickpropps-laddare (ac)

En laddbox är bästa sättet att ladda din elbil. Det är både snabbare och säkrare än vanligt stickpropps-uttag. En laddbox kräver en fast installation av behörig tekniker. 
Din Renault återförsäljare kan hjälpa dig med detta.
Kabeln som används kallas ofta för Mode3 och ingår alltid i våra eldrivna transportbilar. Denna kabel levererar AC-laddning (växelström).
Det är också samma kabel som du använder när du är vid en offentlig laddstation på t.ex. en parkering utanför mataffären eller i köpcentrumet.
Vilken hastighet man kommer upp i varierar beroende på laddboxens styrka och även vad t.ex. ditt hus klarar av om den är monterad hemma. Normalt får man mellan 7-11kw vid heminstallationen och upp till 22kw vid offentliga laddstolpar.

Det beror också på hur mycket bilens ombordladdare klarar av. 
Våra eldrivna transportbilar klarar t.ex. 22kw AC-laddning som standard på sin ombordladdare.
En vanlig laddbox klarar normalt 11kw. Du får alltså 11kw i timmen om du laddar. 
Så om ditt batteri är 45kwh kommer det i teorin ta ungefär 4,1 timmar att ladda fullt.
(45kwh batteri / 11kw effekt = 4,1h)
 

snabbladdning (dc)

Precis som namnet avslöjar är det snabbaste sättet att ladda din elbil just genom snabbladdning. 

Detta är normalt inget som man installerar själv utan finns oftast på utvalda platser längst vägarna, t.ex. på bensinstationer. Styrkan på stationen kan varierar mellan ca 50kw till över 300kw. Kabel som används sitter fast i stationen och använder de extra två uttagen som finns där man stoppar in laddkabeln.

Renault använder sig av CCS-standarden på kabel. Möjligheten till snabbladdning kan vara ett tillval beroende på version och modell. En snabbladdning klarar normalt 80kw (Kangoo E-Tech). 
Du får alltså 80kw i timmen om du laddar. Så om ditt batteri är 45kwh kommer det teoretisk ta ungefär 54 minuter att ladda fullt. Men i praktiken minskar laddhastigheten ju närmare 100% man kommer. 
Att ladda från 15-80% tar ca 37min vid 80kw laddeffekt.

En tumregel vid snabbladdning är att 0-80% tar halva laddtiden, och 80-100% tar halva laddtiden eftersom hastigheten minskar. (45kwh batteri / 80kw effekt = 37min)
 

räckvidd

Hur vet jag att bilen har tillräcklig räckvidd?

Vi erbjuder olika uppkopplade tjänster som hjälper dig planera räckvidden. Du kan även planera din kommande resa i förväg med My Renault appen: du kan se laddningsnivån och räckvidden för din elbil, och status för pågående laddning. Du kan även se historik för de senaste laddningarna i realtid, oavsett var du befinner dig.

Hur håller jag koll på räckvidden när jag kör?

När du kör i en elbil från Renault kan du använda energispararen för att kontrollera förbrukningen i realtid. Återstående räckvidd, som beräknas på batterinivån och din genomsnittsförbrukning, visas på instrumentpanelen.
Du kan även kontrollera laddningsnivån och räckvidden som är kvar från en dator eller smartphone tack vare My Renault-appen som är tillgänglig för alla Renault-bilar.

Hur förbättrar jag räckvidden?

Det finns flera sätt att utöka räckvidden. Den viktigaste faktorn är din körstil.


Fler smarta sätt för att öka räckvidden hittar du under avsnittet:

räckvidd

snabba frågor och svar

Vilka sladdar ingår?

- Sladd för laddbox (AC) ingår alltid som standard.
- Sladd för stickpropps-uttag (AC) kan vara tillval för vissa versioner.
- Sladd för snabbladdning (DC) finns alltid fast på laddstationen.

Vad betyder AC och DC?

- AC (alternating current / växelström)
- DC (Direct current / likström)

Får jag alltid full tillgänglig effekt vid laddning?

Nej, man kan inte räkna med att du t.ex. alltid får ut 80kw från 0-100%. Vanligtvis får man ut mest effekt mellan 30-80%. Därav ska man sällan köra tomt, eller för den delen ladda fullt vid t.ex. en snabbladdningsstation. Det kan liknas vid att fylla ett glas med vatten. Du börjar med högt tryck i kranen och ju närmare toppen du kommer slår du av på farten för att inte spilla över. Samma gäller för att inte överbelasta batteriet.

Vad kostar det att ladda?

Man betalar per laddad kilowatt-timme. Priser står oftast listat vid laddstationen.
Laddar du hemma beror det på ditt eget elavtal.

Kan jag snabbladda hemma?

Nej, effekten som krävs är oftast mer än vad en normal installation klarar av.